El Botànic considera "lamentable" l'eixida del rei emèrit mentre que l'oposició destaca el paper de la monarquia

Puig reconeix sentir una “enorme decepció” en l’actuació de Joan Carles i demana que reta comptes davant la justícia.

Els grups del Botànic consideren "lamentable" l'eixida del rei emèrit d'Espanya
Els grups del Botànic consideren "lamentable" l'eixida del rei emèrit d'Espanya

La decisió del rei emèrit Joan Carles d’Espanya d'anar-se'n a viure fora d'Espanya ha sacsejat també la política valenciana i ha provocat una allau de reaccions contraposades entre els partits que conformen el Consell i l'oposició. Les formacions del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) han qualificat "d'episodi lamentable" la marxa del rei i consideren que això no l'eximeix de retre comptes davant la justícia. Per contra, els grups de l'oposició, PPCV, Ciutadans i Vox, han destacat que "la monarquia és una institució modèlica" que representa "l'estabilitat i la unitat" d'Espanya i han lamentat els intents de la “política d’acorralament” d'aquesta figura "pilar de la nació". Alguns mitjans el situen ja a la República Dominicana i d’altres a Portugal.

El síndic del Grup Socialista a les Corts, Manolo Mata, ha assegurat que "es produeix un episodi lamentable" que "no està sent el millor per a la institució". A més, ha qualificat "d'insòlita" la situació de la monarquia espanyola, ja que hi ha un rei abdicat "per trobar-se en una situació molt complicada" i ha dit que "la figura de Joan Carles I no està sent la millor per a la institució". Tanmateix, ha afegit que "la justícia espanyola seguirà pel camí que li toque seguir".

Una opinió que comparteixen les altres formacions del Botànic. La diputada de Compromís, Aitana Mas, ha assenyalat que l'eixida del rei emèrit és "una vergonya" perquè, en la seua opinió, "s'hauria d'haver quedat a atendre la justícia, contestar a totes les preguntes que se li formulen, retre comptes i després retornar els diners si realment es dirimeix que té responsabilitats". A més, ha insistit que cal replantejar quin model d'estat es vol a partir d'ara.

De la mateixa manera, la síndica de Podem a les Corts, Naiara Davó, ha afegit que és "un comportament indigne per a un cap d’estat que, a més, deixa en una situació molt compromesa la monarquia". "El que tenim clar és que en l'Espanya del segle XXI qualsevol persona ha de retre comptes davant la justícia i, per tant, hauria de tornar i estar a la disposició de les institucions de la democràcia i de la ciutadania", ha remarcat.

Puig demana que la justícia arribe “fins al final”

L’últim a pronunciar-se ha sigut el president de la Generalitat, Ximo Puig, qui ha reconegut sentir una “enorme decepció” en l’actuació del rei emèrit, per la seua suposada implicació en negocis opacs a l’estranger. Ara, Puig demana que Joan Carles se sotmeta a l’escrutini de la justícia, sobre la que espera que arribe “fins al final” de l’assumpte. “Com qualsevol ciutadà, ha de respondre davant la llei”, ha manifestat. D’altra banda, el cap del Consell ha defensat el paper “digne i responsable” de Felip VI en la defensa dels interessos d’Espanya.

PP, Ciutadans i Vox: "La monarquia és una institució modèlica"

Per contra, els grups de l'oposició, el Partit Popular, Ciutadans i Vox, han destacat que "la monarquia és una institució modèlica" que representa "l'estabilitat i la unitat" d'Espanya i han lamentat els intents d’"assetjament i derrocament" d'aquesta figura "pilar de la nació". Així, la síndica del PP valencià, Isabel Bonig, ha oferit "tot el suport" del seu partit a la institució monàrquica i ha demanat al govern que "cessen les actuacions d'assetjament i derrocament, no sols a les persona de Felip VI, sinó també a la institució que representa", i ha apuntat que l'eixida del rei emèrit és "una decisió dura i complicada".

Per part seua, el síndic de Ciutadans a les Corts, Toni Cantó, ha mostrat el seu reconeixement a la figura del rei. Segons ell, ha sigut "una figura exemplar sense la qual no es pot explicar la Transició". De la mateixa manera, ha recalcat el seu reconeixement a la monarquia espanyola, perquè és "una institució modèlica" i una institució que "entre altres coses ha garantit la llibertat i la modernitat d'aquest país parant dos colps d’”Estat".

De la mateixa manera, el síndic adjunt de Vox a les Corts, José María Llanos, ha recordat que el rei emèrit ja fa un temps que ja estava apartat de l'activitat institucional i que la seua eixida "no és més que una decisió personal, però que continua estant a la disposició del ministeri fiscal". També ha afirmat que es vol "desviar l'atenció sobre els vertaders problemes que té ara a Espanya, com és la brutal caiguda del PIB i així tampoc es parla a la Comunitat Valenciana dels rebrots del coronavirus".

També et pot interessar

stats