Els infermers reclamen un diagnòstic previ de les persones de risc per a la vacunació contra la Covid-19

El Consell d’Infermeria de la Comunitat Valenciana expressa els seus dubtes sobre el procés.

Imatge d'arxiu d'unes infermeres treballant amb mascaretes
Imatge d'arxiu d'unes infermeres treballant amb mascaretes / SATSE

El president del Consell d’Infermeria de la Comunitat Valenciana (Cecova), Juan Jose Tirado, ha reclamat un diagnòstic mèdic previ de les persones de risc per a la vacunació contra la Covid-19. En una entrevista en À Punt Notícies, Tirado ha expressat els seus dubtes sobre el procés de vacunació, en especial sobre la seguretat del pacient.

Després que dimarts començara la vacunació massiva contra el coronavirus al Regne Unit, el personal sanitari es prepara també per a afrontar la cada vegada més propera vacunació.

“Hi ha moltíssimes incògnites que s'hauran d'aclarir. No podem començar a vacunar sense tindre referències. La seguretat de la població es basa en el que coneixem”, ha afirmat.

En una mateixa línia, ha incidit que “cal conéixer quin tipus d'efectes adversos pot tindre la vacuna, si estan estipulats…” i ha afegit que a Anglaterra “ja s’ha provat que a les persones al·lèrgiques, asmàtiques o amb patologies associades no se’ls pot posar”.

La conservació de la vacuna

La vacuna de la Covid-19 ha de romandre a una temperatura molt baixa. La de Pfizer, per exemple, ha de conservar-se a -80 ºC. En aquest context, el problema es planteja, concretament, en els centres de salut que hauran d'injectar-la.

“Que jo sàpiga, aquests centres no tenen refrigeradors que conserven aquestes temperatures”, ha apuntat el president de Cecova. Resulta essencial mantindre la conservació en fred que necessita la vacuna perquè aquesta siga efectiva. Per això, Tirado ha indicat que no es pot “trencar la cadena de fred”.

Ordre i gestió de la vacunació

Preguntat sobre la comunicació del Ministeri de Sanitat en relació amb l’orde de vacunació dels grups socials, Tirado ha assenyalat que “es va dir que, en principi, els primers serien les persones majors, però no ho podem analitzar a ningú document oficial” i ha afegit que estan esperant que la Conselleria de Sanitat es pronuncie al respecte.

Reforçament del personal en l’època de la grip

Que el començament de la vacunació coincidisca amb l’època de la grip i amb les festes nadalenques també genera dubtes entre el personal sanitari. “Existeix el risc d’una tercera onada en Nadal”, ha insistit Tirado, que ha remarcat que la tercera onada “pot afectar les campanyes de vacunació, no només de grip, sinó també de Covid-19”.

En qualsevol cas, cal reforçar les plantilles perquè, sosté, “hi ha saturació”. “Les estadístiques diuen que els pics de la grip es produeixen al gener. Enguany, esperem que siga més atenuat pel distanciament social, però, malgrat això, existeix el risc. I la relació amb els nostres parents pot agreujar la situació que tenim en l’actualitat”, ha conclòs.

També et pot interessar

stats