L'anàlisi de les aigües residuals de València conclou que la ciutat està lliure de coronavirus
Puig vol generalitzar aquest sistema de detecció precoç a tota la Comunitat Valenciana per a previndre possibles rebrots.
L'estudi sobre les aigües residuals de 18 municipis valencians realitzat per l'empresa Global Omnium, en col·laboració amb el CSIC, conclou que la ciutat de València està lliure de coronavirus. El director del laboratori de Global Omnium, Juanfran Maestre, ha detallat que les anàlisis per a localitzar restes gèniques del virus de la Covid-19 en les aigües fecals de l'urbs mitjançant l'eina GoAnalytics no detecten “pràcticament” la presència del virus en aquestes aigües brutes.
Els primers resultats, que s'han donat a conéixer aquest dimarts, indiquen que el sistema de detecció dona un altíssim nivell de detall i és capaç d’identificar la presència del coronavirus en el clavegueram associat a edificis específics, com ara una residència o un hotel. I també pot detectar el virus de manera precoç, abans fins i tot que la persona afectada tinga símptomes.
L'equip investigador també assegura que la velocitat a què es produeixen els contagis no depén tant del fet que hi haja persones supercontagiadores com de situacions que en faciliten la transmissió.
Maestre ha assegurat que el virus “està desapareixent” en les aigües analitzades i esperen que la setmana que ve aquesta xicoteta concentració desapareixerà del tot. Aquesta tendència es reprodueix de forma prou homogènia tant a València com a les localitats de l'àrea metropolitana on s'han pres mostres.
Encara que no s'han donat dades per sectors o barris (només es faciliten al client, en aquest cas a les autoritats, per a complir la normativa), el laboratori explica que es van analitzar mostres agafades al febrer en les quals no es detectava el virus, mentre que al març sí que se’n va localitzar una gran concentració en tots els sectors. Ja al mes de maig ha millorat la tendència i disminueix la presència d'unitats genòmiques del virus de la Covid-19 per litre d'aigua analitzat.
Una eina per a controlar possibles rebrots
El més important de l'estudi és que es converteix en un instrument per a poder controlar possibles rebrots de la malaltia. Ara es passa d'un escenari reactiu a un altre de preventiu, en el qual les anàlisis de les aigües brutes poden alertar d'un possible rebrot en alguna zona, moment en què s'avisaria l'administració, segons ha subratllat el director del laboratori de Global Omnium.
Fins ara s'han pres més de 950 mostres en diferents punts de la Comunitat Valenciana. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha valorat aquest projecte innovador i ha mostrat la intenció de generalitzar a tot el territori l'eina de detecció precoç. Explica que la sectorització que ofereix permetria actuar, fins i tot, en barris concrets.
Les dades de l'estudi es creuaran ara amb les de la Conselleria de Sanitat per a afinar el mapa i establir estratègies preventives.