Jorge Rodríguez abandona el PSPV i deixa en l'aire una candidatura alternativa a Ontinyent
La decisió arriba després de fer-se públic el sumari del cas Alqueria, que revela irregularitats en la contractació de set alts càrrecs en Divalterra.
L'expresident de la Diputació de València Jorge Rodríguez ha anunciat que abandona el PSPV mitjançant un comunicat que ha fet públic aquesta nit. El també alcalde d'Ontinyent deixa el partit en què ha militat durant quasi vint anys després d'haver-se reunit amb el secretari d'Organització dels socialistes valencians, José Muñoz, per a analitzar l'alçament del secret del sumari del cas Alqueria, una investigació centrada en suposades contractacions irregulars en l'empresa pública Divalterra.
Encara que insisteix en la seua innocència, Jorge Rodríguez explica que fa aquest pas arrere per a "llevar pressió" al PSPV en unes eleccions que són "clau per al futur del país". Pel que fa al seu futur polític, no ha concretat si encapçalarà una candidatura alternativa a la llista socialista per a optar a l'alcaldia d'Ontinyent, i ha manifestat que "sempre" farà "allò que més beneficie" aquest municipi de la Vall d'Albaida.
Moments abans, el secretari general dels socialistes, Ximo Puig, li havia demanat que assumira responsabilitats polítiques i anunciava "novetats" en aquesta qüestió, sense donar més detalls.
Presumptes contractacions irregulars
La querella de la Fiscalia Anticorrupció, inclosa en el sumari del cas Alqueria que es va fer públic dilluns i al qual ha tingut accés À Punt NTC, responsabilitza Rodríguez i la resta de persones d’investigades de la contractació de fins a set alts càrrecs de forma irregular. Segons els testimonis, les contractacions s’haurien produït sense els preceptius informes jurídics ni financers i per indicació de Presidència i els seus assessors.
L’informe de la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF), ha xifrat en vora mig milió d'euros el cost que el suposat contracte irregular d'aquestes set persones té per a les arques públiques, a raó de 70.000 euros a l'any per cada contracte.
El fiscal destaca en el seu informe el testimoni de l’auditor intern de Divalterra, qui va declarar que la única motivació de la contractació d'aquest personal era la seua vinculació als dos grups polítics al capdavant de la Diputació de València: quatre afins al PSPV i tres a Compromís. Aprecia també "la creació d'una estructura de govern paral·lela a l'autèntica voluntat del Consell d'Administració de la corporació". L'informe del fiscal constata que tant Rodríguez com els altres cinc imputats "coneixien l'actuació arbitrària i capritxosa en les contractacions", i subratlla que el seu paper era el de "crear artificis per a emparar les contractacions".
Rodríguez demana declarar davant el jutge
Poques hores després que han començat a fer-se públics els primers detalls del sumari del cas Alqueria, l'expresident de la Diputació de València ha enviat un comunicat de premsa a través del PSPV d'Ontinyent en què ha dit que demanarà declarar voluntàriament davant el jutge, tan prompte com siga possible, per a aclarir "punt per punt" aquest assumpte. Al seu parer, la causa judicial oberta "no té cap recorregut penal".
L'alcalde d'Ontinyent va ser detingut el juny de l'any passat junt amb dos assessors i tres alts carrecs de Divalterra, per suposats delictes de prevaricació i malversació de cabals públics. Dos dies després, el PSPV el va suspendre de militància.
Compromís: "Contundència des del minut zero"
La líder de Compromís, Mónica Oltra, ha afirmat en À Punt NTC que en la coalició van actuar "amb contundència des del minut zero", en saber les possibles irregularitats en Divalterra, i destituïren la gerent contractada a proposta de Compromís. Sobre aquesta mateixa treballadora, el candidat al Congrés Joan Baldoví ha explicat que "el que va fer va ser aprovar les directrius que li demanava el Consell d'Administració amb un informe favorable" i que, "en tot cas, si hi ha alguna deficiència, seria administrativa i no penal".