Les dues onades a la Comunitat Valenciana: més contagis a l'estiu i la tardor, però menys letalitat

La pressió hospitalària, tot i el repunt dels últims dies, està lluny encara dels registres assolits a la primavera.

VÍDEO | Les dues onades a la Comunitat Valenciana: més contagis a l'estiu i la tardor, però menys letalitat

El coronavirus continua viu a la Comunitat Valenciana. Des que a finals de febrer la Conselleria de Sanitat Universal va començar a registrar les xifres de persones contagiades, han passat més de huit mesos en què el virus ha seguit circulant pel territori en dues onades que han estat marcades per situacions epidemiològiques ben diferents.

El pic màxim de positius en només 24 hores registrat aquest dimarts (1.318) suposa el punt d'inflexió d'aquesta segona onada, a cavall entre l'estiu i la tardor. És la xifra més alta comunicada durant tota la pandèmia i trenca amb la relativa estabilitat que mantenia el territori pel que fa a la situació epidemiològica. És la “meseta” a què s'havia referit la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, divendres, amb pujades puntuals d'incidència que després es contrarestaven amb davallades. Aquesta tendència s'ha observat pràcticament des de finals d'agost, quan la propagació del virus ha començat a incrementar-se per les comarques valencianes, però de manera, en general, prou controlada.

Gràfic: Marta Galindo, Marta Pascual

Després del pont d'octubre comença a trencar-se l'equilibri. Les alarmes de les autoritats sanitàries s'han activat especialment després de comprovar que, entre el 16 i el 19 d’octubre, els municipis valencians acumulen 2.025 contagis. Sumats als 1.318 del dimarts, són 3.343 en només cinc dies. La Generalitat ha reaccionat i estudia demanar al govern espanyol implantar un toc de queda per a ajudar a frenar l'expansió del virus. A més, ja ha decretat restriccions addicionals en algunes zones on la transmissió començava a descontrolar-se, com ara Oriola, Elx, Guadassuar i Onda. Però tot i l'empitjorament dels últims dies, la Comunitat Valenciana continua sent la tercera autonomia amb la incidència més baixa de l'Estat, 132 contagis per cada 100.000 habitants en els últims catorze dies. A més, els percentatges d'ingressos hospitalaris i llits ocupats d'unitats de cures intensives (UCI) són del 12,17% i el 6,84%, respectivament, xifres molt allunyades de la mitjana estatal.

L'evolució de la corba de contagis en la segona onada, que comença a mitjans de juliol, està marcada per registres més alts que la primera, entre març i juny. El pic màxim de positius aleshores data del 29 de març, quan se'n comunicaren 750. Una quantitat superada puntualment a l'agost i diverses vegades al setembre. El mes passat, de fet, hi ha quatre dies en què es diagnosticaren més de 900 casos, tot i que mai s'havia superat la barrera del miler en les infeccions diàries fins aquest dimarts. La corba de la primera onada, en canvi, reflecteix increments més accentuats però no assoleix registres tan elevats. La inversió en detecció està probablement d'arrere d'aquest fet, ja que ara es practiquen moltes més proves diagnòstiques. Entre març i maig se’n feien 3.822 al dia de mitjana, mentre que entre l'agost i l'octubre la xifra es duplica i supera les 8.000.

Els registres de defuncions durant la crisi sanitària són l'indicador que evidencia que, tot i que la velocitat de propagació del virus no frena, sí que s'ha reduït la letalitat. La corba de morts manifesta un comportament prou diferent si es comparen la primera i la segona onada de la pandèmia, ja que a la primavera la virulència de la Covid-19 va ser molt més gran. Només entre març i abril perderen la vida 1.243 valencians i valencianes, el que deixa una mitjana de 25 morts per dia. El pic de mortalitat es va registrar el 3 d'abril, amb 68 defuncions. Són xifres molt allunyades de la situació actual: entre els mesos d'agost i el que portem d'octubre s'han comptabilitzat 251 víctimes mortals, és a dir, tres diàries de mitjana. I el registre més elevat d'aquesta segona onada són 14 morts el passat 23 de setembre.

Gràfic: Marta Galindo, Marta Pascual

La situació en els hospitals valencians, tot i haver repuntat l'ocupació a l'octubre, tampoc és comparable a la de març i abril, quan es visqueren els moments més complicats. En el que portem de mes els ingressos s'han disparat un 80% i actualment hi ha 717 persones amb Covid-19 en centres hospitalaris. La xifra de pacients en UCI és de 113. Però són registres que estan molt lluny encara de les 2.189 persones que van arribar a albergar els centres sanitaris el passat 31 de març. Entre el 30 d'eixe mes i el 3 d'abril es va donar el pic màxim de saturació hospitalària. I eixe últim dia va registrar-se el pic d'ocupació en les UCI valencianes, amb 386 malalts en els llits. Tot i això, la tendència creixent dels últims dies ha posat en alerta les autoritats sanitàries.

L'abrupte empitjorament de la situació epidemiològica en les darreres setmanes ha espentat la consellera Barceló a llançar un nou missatge de conscienciació a la ciutadania en què demana extremar les mesures de prevenció per a frenar la transmissió del virus. L'arribada de l'hivern d’ací a dos mesos suposa un gran desafiament en la lluita contra la pandèmia, ja que amb el fred “és probable que la situació empitjore”, en paraules de la màxima responsable sanitària.

També et pot interessar

stats