El debat de la llei Celaá acaba en un guirigall de crits i aplaudiments

L'escola concertada protesta a les portes del Congrés i posa a circular autobusos amb llaços taronja en rebuig a la reforma.

En portada, plaudiments a la reforma a la bancada d'Unides Podem contra colps i crits de "llibertat" de formacions com Vox

El debat sobre la reforma de la llei d'educació (LOMLOE), també coneguda com a llei Celaá, ha acabat en un monumental guirigall al Congrés. L'hemicicle ha interromput l'activitat durant tres minuts de crits, colps i aplaudiments que han contraprogramat els segons finals de la intervenció de la socialista Luz Martínez, amb el permís de la presidenta de la cambra, Meritxell Batet. Els crits de "Llibertat" i els colps als escons que han fet els diputats i diputades del PP i de Vox han sigut contestats amb aplaudiments des de les bancades del PSOE i d’Unides Podem.

En paral·lel al debat a l'hemicicle, centenars d'autobusos recorrien les principals ciutats amb llaços taronja per a reclamar la lliure elecció dels centres educatius, en una protesta organitzada pel FSIE, sindicat majoritari de l'escola concertada, i la plataforma Més Plurals. Els centres d'ensenyament concertat es consideren penalitzats per la reforma i han traslladat el seu malestar a les portes de la cambra baixa amb una protesta què han fet coincidir amb el debat.

L'eliminació del castellà com a llengua vehicular, la pèrdua de pes de la religió i el canvi de perspectiva en l'educació especial o en la incorporació del cos d'inspectors són altres dels punts de la reforma que més controvèrsia han alçat.

Autobusos amb llaços taronja als carrers de València i protesta a les portes del Congrés / À Punt NTC i Efe

Durant el debat parlamentari els grups han reproduït les posicions aparentment irreconciliables sobre la proposta de reforma per a derogar la LOMCE, que va aprovar el PP en temps del ministre José Ignacio Wert.

La portaveu socialista d'Educació, Luz Martínez Seijo, ha denunciat la "confrontació" al voltant de la norma, així com les "mentides i notícies falses" amb què, al seu parer, s'ha contestat. Una posició similar a la que ha mantingut Unides Podem.

En l'extrem contrari, el PP, Ciutadans i Vox han insistit en les crítiques a la substitució del castellà com a llengua vehicular, al presumpte atac a l'educació concertada, i a la càrrega ideològica que atribueixen a la proposta. "Serà una fàbrica de separatistes" i "perseguirà els professors", ha sentenciat el diputat de la formació d'extrema dreta, Joaquín Robles. Les tres formacions van anunciar que duran la reforma al Tribunal Constitucional.

A les acaballes del debat, el president del PP, Pablo Casado, ha signat contra la llei Celaá en l’envelat que el partit ha instal·lat a les portes del Congrés per a arreplegar firmes contra la norma.

ERC, que va pactar amb el PSOE i Unides Podem l'eliminació de la menció al castellà com a llengua vehicular del sistema educatiu, ha defés la protecció a l'educació en català i els avanços pedagògics que representa la norma.

Des de la resta de grups s'ha lamentat la polarització que acompanya, una vegada més, la reforma educativa (Més País-Equo, Terol Existeix), que alguns han criticat per haver-se quedat curta (PNB, EHBildu, CUP), i altres per passar-se de frenada (CC, UPN, PRC).

També et pot interessar

stats