Directes
Ara en la televisió
GRADA 20:30
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DE LA NIT

Dos anys del #MeToo

La visibilitat de les agressions i dels abusos sexuals és més gran, però la violència contra les dones està lluny de desaparéixer.

VÍDEO | Dos anys del #MeToo

Aquest dissabte fa exactament dos anys que The New York Times va publicar un article en què donava a conéixer l’historial d’abusos sexuals del productor de Hollywood, Harvey Weinstein. Pocs dies després, The New Yorker va arreplegar en un altre article testimonis d’algunes de les víctimes. 

La publicació d’aquesta informació va remoure Hollywood de dalt a baix, i els testimonis de dones denunciant abusos i agressions sexuals per part de companys de la indústria del cinema es van multiplicar progressivament.

Va ser l’actriu Alyssa Milano la que va llançar un tuit amb l’etiqueta #MeToo en què animava les dones que havien patit assetjament o agressions sexuals a contar-ho a través de la xarxa social. L'objectiu: visibilitzar la magnitud del problema. 

Havien passat només deu dies des que va veure la llum el primer article en The New York Times quan Milano va llançar el famós tuit, i va donar començament a un moviment mundial que dos anys després continua en marxa.

De fet, aquesta mateixa setmana, l’actor James Franco ha sigut acusat d’haver abusat de dues exalumnes d’Interpretació.

Tot i que els casos de persones famoses i personatges públics són els que més ressò tenen en els mitjans de comunicació, qualsevol dona és susceptible de patir violència sexual. 

Aquesta és la clau perquè l’etiqueta #MeToo es fera viral tan ràpidament arreu del planeta i perquè hui en dia encara es continue utilitzant. A més, explica la quantitat de variacions i adaptacions que s’han fet d’aquesta etiqueta durant el primer any després de la publicació de l’article de The New York Times.

#MeTooFisio, per a denunciar els tocaments, l’assetjament i les faltes de respecte que sofreixen les fisioterapeutes, o #MeTooEP, per a contar les històries d’abús sexual que hi ha hagut a l’Eurocambra, són alguns dels exemples. 

Dos anys després de l’inici del moviment, la visibilitat de les agressions i dels abusos sexuals és més gran, però lamentablement la violència contra les dones està molt lluny de desaparéixer

El verdader origen del #MeToo

Tot i que va ser Alysa Milano la que va popularitzar l’etiqueta i va aconseguir que es fera viral, el moviment existia des de 2006.

L’activista social del barri novaiorqués de Harlem, Tarana Burke, també víctima de violència sexual, va començar a utilitzar la frase per primera vegada el 2006, davant del cas d’una xiqueta de 13 anys que li va contar els abusos que va patir per part del nóvio de sa mare.

Segons Burke "Me Too és la resposta que li hauria agradat que li donaren, i que li hauria agradat haver sigut capaç de donar”. Per això la va fer servir, per a iniciar un moviment comunitari per a joves negres que havien patit assetjament i abusos sexuals en la seua comunitat.

També et pot interessar