El Congrés aprova la reforma de la llei d’educació després d’un tens debat
La coneguda com Llei Celáa ha obtingut 177 vots a favor, 148 en contra i 17 abstencions.
El Congrés ha aprovat aquest dijous la reforma de la llei d’educació (LOMLOE), també coneguda com a llei Celaá, amb 177 vots a favor, 148 en contra i 17 abstencions. Durant la sessió han sigut rebutjades les més de 600 esmenes presentades, i únicament ha aprovat un canvi impulsat per Més País-Equo i Compromís per a ensenyar cultura fiscal en l’assignatura de Valors Cívics i Ètics i unes correccions tècniques presentades pel PSOE.
El debat ha visualitzat l’escletxa entre el bloc que va donar suport a la moció de censura per a investir president Pedro Sánchez i l’oposició del PP, Ciutadans i Vox.
La sessió ha tingut moments tensos i ha acabat en un guirigall monumental al Congrés. L’hemicicle ha interromput l’activitat durant tres minuts de crits, colps i aplaudiments que han contraprogramat els segons finals de la intervenció de la socialista Luz Martínez, amb el permís de la presidenta de la cambra, Meritxell Batet. Els crits de “Llibertat” i els colps als escons que han fet els diputats i diputades del PP i de Vox han sigut contestats amb aplaudiments des de les bancades del PSOE i d’Unides Podem.
En paral·lel al debat a l’hemicicle, centenars d’autobusos recorrien les principals ciutats amb llaços taronja per a reclamar la lliure elecció dels centres educatius, en una protesta organitzada pel FSIE, sindicat majoritari de l’escola concertada, i la plataforma Més Plurals. Els centres d’ensenyament concertat es consideren penalitzats per la reforma i han traslladat el seu malestar a les portes de la cambra baixa amb una protesta què han fet coincidir amb el debat.
L’eliminació del castellà com a llengua vehicular, la pèrdua de pes de la religió i el canvi de perspectiva en l’educació especial o en la incorporació del cos d’inspectors són altres dels punts de la reforma que més controvèrsia han alçat.