Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS

Un any de l’operació Esperança del Mediterrani, que va fer de València port de l'Aquarius

De les 629 persones rescatades, la Comunitat Valenciana en va acollir 239.

VÍDEO | Un any de l’operació Esperança del Mediterrani, que va fer de València port de l\'Aquarius

Aquest dilluns es compleix un any de l'arribada de l'Aquarius al port de València. En només sis dies es van coordinar 2.300 persones d'institucions públiques, ONG, voluntaris, entitats privades i empreses. L'Aquarius es va convertir en un símbol de solidaritat i refugi des d'Espanya que ha quedat per a la història

Després de la negativa d'acollida per part d'Itàlia i Malta el govern central, recentment constituït per Pedro Sánchez, va donar llum verda a l'embarcació al port de València  i es va posar en marxa l'operatiu d'emergència Esperança del Mediterrani que es va dissenyar per a acollir a València els 629 migrants rescatats per l'Aquarius, la majoria procedents del Sudan i de Nigèria.

D'aquestes 629 persones, 300 van demanar asil a França. L'estat espanyol no era la destinació prioritària per a la majoria però, finalment, França només va donar asil a 80 migrants. A més, hi havia 126 menors no acompanyats que es van ubicar en centres de menors de la Generalitat. Una persona va ser hospitalitzada per problemes de salut i la resta es va quedar sota la tutela del Ministeri de Migracions.

Un any després, aquesta és la situació de les 629 persones, segons les dades oficials. La dada més significativa és la reducció del nombre de menors tutelats. Alguns d'ells han fet la majoria d'edat enguany, i altres van ser identificats com a majors d'edat i, per tant, traslladats a altres centres. La gran majoria han entrat en el sistema d'acollida de protecció internacional i, per tant, viuen en centres finançats pel ministeri.

El coordinador territorial de CEAR a la Comunitat Valenciana, Jaume Durà, ha assenyalat en Les notícies del matí que aquestes persones, un any després, continuen esperant una protecció efectiva. A hores d'ara són sol·licitants de protecció internacional i es troben a l'espera de la seua inclusió definitiva, un tràmit que, segons ha comentat, sol tardar entre un any i mig i dos anys pel col·lapse que té el sistema.

També et pot interessar