El rei rep aquest dimecres Pedro Sánchez a Marivent

La trobada arriba després que el monarca defensara públicament la necessitat de buscar solucions al bloqueig polític.

Pedro Sánchez ha continuat aquest dimarts amb les trobades amb organitzacions socials
Pedro Sánchez ha continuat aquest dimarts amb les trobades amb organitzacions socials / Kiko Huesca (Efe)
07 d'agost 2019 - 08:30

Cada estiu, el cap de l'Estat i el del govern es reuneixen al Palau de Marivent de Palma. Enguany, aquesta trobada arriba en el context d'un govern en funcions, després d'un primer intent d'investidura fallit i sota l'amenaça, més o menys probable segons a qui es pregunte, d'unes noves eleccions generals. Aquest dimecres, Felip VI i Pedro Sánchez mantenen la tradicional reunió, després que el monarca haja defensat públicament que, davant del bloqueig polític, és millor buscar una solució que anar a eleccions. Això va ser diumenge passat. 

De moment, Sánchez no s'ha pronunciat sobre les paraules del rei. Sí que n'ha parlat el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, per a qui, lluny de ser una "ingerència" del cap de l'Estat, són “una aposta per l'estabilitat del país”.

Sánchez s'entrevistarà amb Felip VI enmig de la ronda de contactes que està duent a terme amb partits (aquest dilluns s'ha reunit amb Compromís i amb representants de la societat civil) amb la finalitat de conformar un acord programàtic d'investidura “a la portuguesa”. Dilluns va rebre les associacions ecologistes i, dimarts, a entitats educatives i del tercer sector. Aquest dimecres és el torn dels col·lectius vinculats amb la indústra i el turisme, i el dijous s'entrevistarà a La Moncloa, per separat, amb els líders de les patronals CEOE i Cepyme i amb els dels sindicats CCOO i UGT.

Panorama polític d'incertesa

El PP, a través del seu secretari general, Teodoro García Egea, va proposar que el líder socialista deixara pas perquè el rei puga proposar a un altre candidat “de consens”. Aquest nom podria sorgir, fins i tot, d'una “aliança” de partits constitucionalistes, que en la seua opinió serien el Partit Popular i Ciutadans, i comptar amb l'abstenció d'altres forces, entre les quals hi hauria el PSOE.

Després de la investidura fallida, el monarca va decidir no obrir, de moment, una altra ronda de consultes amb els partits i donar-los temps per a constatar si hi ha un candidat que puga recaptar els suports abans del termini del 23 de setembre. 

També et pot interessar

stats