El Suprem condemnarà per sedició els nou líders independentistes empresonats

Ja es coneixen els primers detalls de la sentència del ‘procés’, que encara està pendent que la signen els magistrats i pot tindre canvis.

Imatge d'arxiu del juí pel ‘procés’

No serà almenys fins dilluns quan el Tribunal Suprem done a conéixer la sentència del procés, però ja s'han començat a conéixer-ne els primers detalls. Fonts jurídiques confirmen que l'alt tribunal condemnarà per delictes de sedició i malversació els nou líders independentistes que actualment estan empresonats preventivament i que van ser jutjats pel procés independentista a Catalunya. 

L'oposició demana mà dura contra l'independentisme, mentre que el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha fet una crida a la mobilització pacífica les pròximes setmanes, si la condemna no és absolutòria.  

A falta de concretar les penes individuals, que aniran funció de la participació de cada un dels acusats en el procés, el Suprem ha decidit que no es compleixen els requisits per a condemnar-los per rebel·lió, tal com sol·licitava la Fiscalia. Aquest delicte implica penes d’entre 16 i 25 anys de presó.

Així, els set magistrats de la sala penal optaran de manera unànime per la qualificació jurídica que va defendre l’Advocacia de l’Estat. La sedició és un delicte contra l’ordre públic que no requereix l’ús de la violència per a aconseguir la finalitat que persegueix, i està castigat amb penes notablement inferiors a les de la rebel·lió, de fins a 10 anys de presó.

L’Advocacia de l’Estat sol·licitava 12 anys de presó per a l’exvicepresident de la Generalitat de Catalunya Oriol Junqueras; 11 anys per a la resta d’exconsellers empresonats (Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa); 10 per a l’expresidenta del Parlament català, Carme Forcadell; i 8 anys per a l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. 

Segons les informacions conegudes aquest dissabte, els tres exconsellers en llibertat, Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila, acusats de malversació i desobediència, els absoldran del primer d’aquests delictes, que és el que comporta penes de presó. Així, únicament seran condemnats a inhabilitació i a una multa per la segona de les conductes.

A la Comunitat Valenciana, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha anunciat mobilitzacions si es confirma la condemna a la cúpula del procés.

Podria retardar-se

La sentència, no obstant això, encara no l'han signada els set magistrats que han jutjat aquest cas, un tràmit que estava previst per a dilluns que ve. Fins que no arribe el moment, qualsevol d’ells pot anunciar la presentació d’un vot particular, han assenyalat fonts jurídiques, i això podria implicar algun canvi. Ara, de fet, tampoc es descarta que la publicació de la sentència es retarde. el mateix president de la sala, Manuel Marchena, ha lamentat les filtracions i ha advertit que "una sentència no està fins que la signa l'últim magistrat". Segons assegura, es farà pública dilluns o dimarts.

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha dit aquest dissabte que compareixerà al Palau de la Moncloa el dia que es done a conéixer oficialment la sentència. 

El juí pel procés a Catalunya va quedar vist per a sentència el mes de juny passat, quatre mesos i 52 sessions després que començara, el 12 de febrer. Des d’aleshores, el tribunal ha estat deliberant i aquest últim cap de setmana, els magistrats fan una última lectura del text, que confien a signar dilluns vinent.

També et pot interessar

stats