Huit dies de campanya i menys despeses per als partits, novetats de la repetició electoral

Els ciutadans espanyols inscrits en el CERA no hauran de tornar a sol·licitar el vot si ho van fer per als comicis del 28A.

Huit dies de campanya i menys despeses per als partits, novetats de la repetició electoral
Huit dies de campanya i menys despeses per als partits, novetats de la repetició electoral

La repetició de les eleccions generals a Espanya no és fet anòmal, tot i que sí que és poc freqüent. La primera i única vegada que s’ha produït aquest escenari va ser després dels comicis generals de 2015, quan tant Mariano Rajoy com Pedro Sánchez no van obtindre els suports necessaris per a formar govern, i van haver de tornar a celebrar-se comicis el 2016.

Per a aquesta cita inusual, el Parlament va haver de reformar la Llei Orgànica del Règim Electoral, que estableix lleugers canvis sobre la convocatòria ordinària dels comicis que se celebren periòdicament cada quatre anys.

Un dels aspectes més destacats és que es redueix la durada del procés electoral i limita a huit dies la campanya, en lloc dels quinze establits per als processos ordinaris. Per a aquests comicis s'estendrà des del dia 1 de novembre fins al divendres dia 8. També disminueix de 54 a 47 dies el termini que ha de transcórrer entre la convocatòria per dissolució automàtica de les corts d’aquest dimarts fins a la data de noves eleccions, fixada per al 10 de novembre.

Una altra de les novetats de la repetició electoral és que els partits veuran reduïdes les despeses electorals “de manera significativa”. En concret, les quantitats previstes en funció dels vots i escons obtinguts per cada candidatura disminueix un 30%. A més, el límit de les despeses electorals en què poden incórrer les formacions per als comicis es reduirà a la meitat.

Segons es destaca en la modificació de la norma, s’estableixen mesures per a facilitar els processos tant per als candidats com a l’electoral. Així, la ciutadania espanyola inscrita en el Cens Electoral dels Residents Absents (CERA) que ja va sol·licitar el vot per als comicis celebrats el 28 d’abril no haurà de tornar a fer-ho per a aquests comicis.

A més, les candidatures, tot i no haver obtingut representació parlamentària, podran concórrer a les eleccions amb els mateixos avals presentats per a la celebració dels comicis del 28A.

També et pot interessar

stats