Així s’aplica a Europa el toc de queda nocturn

França, Bèlgica, Eslovènia i Itàlia ja apliquen aquesta restricció anti-Covid perquè la població es queda a casa de nit.

El mapa del confinament a Europa
El mapa del confinament a Europa / Marta Galindo (À Punt NTC)

La segona onada de la Covid-19 s’expandeix amb força per Europa, que és la regió del món on la corba de contagis és més ascendent i supera ja els 8,1 milions, segons les xifres de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Els governs europeus volen reduir la propagació del virus sense danyar les economies, delmades ja després de la primera onada de març. La mesura que està cobrant més força per a reduir la propagació del virus és el toc de queda nocturn, l’última bala que alguns països europeus estan posant en marxa per a evitar un segon confinament que ningú vol. Un camí que ha obert França i al qual s’han sumat ja regions d’Itàlia, Eslovènia o Bèlgica i que podria arribar a Espanya i a la Comunitat Valenciana, on la Generalitat estudia la possibilitat de sol·licitar el toc de queda al govern espanyol, segons ha pogut saber À Punt Notícies.

El primer país que ha encés la metxa del toc de queda nocturn amb l’objectiu de reduir els contactes ha sigut França. La regió de París i altres huit grans àrees metropolitanes (Lió, Marsella, Tolosa, Lilla, Montpeller, Grenoble, Rouen i Saint-Étienne) estan en toc de queda de les 21:00 a les 6:00 hores. La mesura es va posar en marxa dissabte passat durant un mínim de quatre setmanes per a intentar abaixar els contagis i disminuir la pressió en les unitats d’intensius, que afecta uns 22 milions de persones.

No obstant això, els especialistes adverteixen que encara és prompte perquè aquesta mesura puga tindre efecte en la reducció de la circulació del virus entre la població. Per a contindre aquesta nova onada, el Consell de Ministres presentarà aquest dimecres un projecte de llei que permeta, mitjançant l’estat d’urgència sanitària, prorrogar el toc de queda més enllà de les quatre setmanes inicials i prendre altres mesures.

La xifra de morts i d’hospitalitzacions per coronavirus ha continuat augmentant a França en les últimes 24 hores, amb 185 defuncions en un dia. Quant al nombre de contagis, se n’han notificat 20.468 en tot França, una xifra elevada però d’un nivell inferior als rècords de més de 30.000 a què es va arribar la setmana passada.

A Bèlgica, tots a casa des de les 24:00 a les 5:00 hores

Un dia després Bèlgica va seguir el camí de França i va anunciar un toc de queda entre la mitjanit i les cinc del matí i el tancament de tota la restauració, que ha entrat en vigor aquest dilluns. La mesura, en un primer moment decretada per un mes, ja s’estava aplicant en altres províncies del país. Ara, a més del tancament nocturn, els bars hauran d’aturar la venda d’alcohol a les 20:00 h. Els belgues estan obligats a limitar els seus contactes estrets fora de casa a una única persona.

Bèlgica registra una incidència acumulada de 872,2 nous casos de coronavirus per cada 100.000 habitants de mitjana diària en els últims 14 dies, la qual cosa suposa un avanç del 239% respecte a les dues setmanes anteriors, segons les dades publicades aquest dimecres per les autoritats sanitàries.

A Eslovènia, toc de queda entre les 21:00 i les 6:00 hores

Seguint l’efecte dominó entre els caps d’estat europeus, a Eslovènia el govern eslové ha decretat un toc de queda en tot el país entre les 21:00 i les 6:00 hores que s’ha començat a aplicar aquest dimarts. A més, les reunions socials es limiten a un màxim de sis persones amb l’excepció dels membres d’una mateixa família.

Itàlia estudia un toc de queda nacional

A Itàlia, aquest dijous entrarà en vigor un toc de queda per a la regió de la Llombardia des de les 23:00 hores de la nit fins a les 05.00 de la matinada. Durant aquestes hores, la gent ha de romandre a casa excepte en cas d’emergència, treball o salut. S’afig a això que els centres comercials hauran de tancar durant els caps de setmana. A més, aquest dimecres els mitjans italians informen que el president del govern d’Italià, Giuseppe Conte, estudia la possibilitat d’aplicar ja al cap de setmana un toc de queda en el mateix horari en tot el país. El primer ministre estudiarà les dades dels contagis de les pròximes 72 hores per a prendre una decisió.

Per al comissari extraordinari per a l’emergència, Domenico Arcuri, és fonamental distingir aquesta segona onada del virus de la primera, ja que en la primera “el virus circulava en hospitals i en residències d’ancians i hui el 80% de les infeccions es produeixen a casa”. Itàlia ha registrat 10.874 nous contagis en 24 hores i 89 morts i preocupa l’augment dels hospitalitzats.

Gal·les advoca pel confinament total i Irlanda per un confinament suau

Altres països sí que han optat pel confinament i no pel toc de queda. Gal·les a partir d’aquest divendres serà el primer territori europeu a tornar al confinament total durant dues setmanes. La mesura implicarà el tancament d’establiments no essencials i durant aquests quinze dies els ciutadans no podran reunir-se amb persones d’altres llars, ni en l’exterior ni sota sostre, amb excepcions per a adults que viuen sols i pares solters.

També a Irlanda, el govern irlandés ha decretat la màxima alerta del pla contra la pandèmia, que insta la ciutadania a quedar-se a casa i tanca els bars, restaurants i comerços no essencials, encara que manté obertes les escoles i guarderies. El govern demana als ciutadans que es queden a casa, encara que poden eixir en un radi de cinc quilòmetres. Aquest confinament, menys estricte que el de la primera onada, entrarà en vigor aquest dijous i durarà sis setmanes.

Al Regne Unit, els pubs i negocis de l’oci nocturn han de tancar a les deu de la nit. A Manchester, que supera en diverses àrees una incidència de 500 casos de Covid per cada 100.000 habitants, se situarà a partir de la mitjanit del dijous al divendres en el nivell “molt alt” d’alerta per coronavirus, el màxim en l’escala de tres graus que ha dissenyat el govern. S’imposarà el tancament de bars i el veto a les trobades socials.

Confinament parcial als Països Baixos

Els Països Baixos és un dels països europeus més afectats per la segona onada de contagis de coronavirus i ha confirmat un rècord de nous contagis per coronavirus, quasi 8.200 en les últimes 24 hores. Les autoritats del país van imposar un confinament parcial el 13 d’octubre, amb mesures que inclouen el tancament de tots els restaurants. Es limita a 30 persones l’aforament en els teatres, cinemes i centres de congressos, i els grups es limiten a quatre individus a l’aire lliure, i a tres dins d’una casa. A més, la venda d’alcohol a les botigues estarà prohibida a partir de les 20:00 hores i fins a les 7:00 hores de l’endemà.

La República Txeca, en estat d’emergència

La República Txeca, país que té actualment el nombre més gran de casos per càpita de la Unió Europea (UE), està en estat d’emergència des del 5 d’octubre. Tracta d’evitar el confinament obligatori, però està en vigor el tancament de col·legis, bars i restaurants durant dues setmanes. A més, s’ha prohibit el consum d’alcohol en espais públics i s’ha limitat a sis el nombre de persones que poden reunir-se en interiors. En les últimes 24 hores ha registrat 11.984 nous contagis de Covid-19, la qual cosa suposa un nou rècord des que es va iniciar la pandèmia a la primavera.

Alemanya recomana a la població quedar-se en casa

A Alemanya, arran de les queixes de la restauració, un tribunal de Berlín va suspendre divendres passat la restricció o toc de queda als negocis que s’havia imposat a Berlín, on els restaurants, bars, botigues locals i altres negocis havien de tancar entre les 23:00 i les 6:00 de la matinada, durant tres setmanes des del 10 d’octubre. La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha demanat a la població que es queden en casa sempre que siga possible i està en marxa un sistema d’“lerta precoç” a escala territorial per a tractar de contindre l’augment de contagis al país, en un intent per evitar un nou tancament de la vida pública.

Alemanya ha registrat en les últimes 24 hores 7.595 nous contagis amb coronavirus, el segon valor més elevat des de l’inici de la pandèmia. El ministre de Sanitat, Jens Spahn, ha dit que no descarta altres aturades de la vida pública com el decretat en Berchtesgaden (sud), a causa de l’elevada incidència.

També et pot interessar

stats