L’increment dels brots en residències endarrereix el pla de vacunació

La Conselleria de Sanitat Universal ha administrat 48.583 dosis, el 80% del total rebut.

Imatges de la primera resident del centre Sant Carles de Daimús a vacunar-se
Imatges de la primera resident del centre Sant Carles de Daimús a vacunar-se / À Punt NTC

L’increment del nombre de residències amb brots actius, i els efectes del temporal de pluja i neu, ha obligat la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública a reformular el seu pla de vacunació, que preveia que el total de centres sense brots estarien vacunats entre aquest dilluns i dimarts.

Així ho ha manifestat en roda de premsa la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, que ha informat que vora 300 residències de la Comunitat Valenciana han rebut la primera dosi de la vacuna. Així mateix, ha indicat que 153 centres de gent major tenen brots actius, 53 més es troben en procés de vacunació i 300 han completat ja el procés de la primera dosi. Barceló ha assenyalat que a causa del temporal en moltes residències s'ha aconsellat no vacunar. També ha informat que 249 persones, poc més del 2%, han rebutjat la vacunació.

La consellera ha informat que s’han administrat 48.583 dosis de vacunes (el 80% del total rebut) i que la setmana que ve es començarà a inocular la segona dosi en aquelles residències que no tenen brots. Per províncies: 6.526 a Castelló, 22.574 a València i 19.480 a Alacant.

Barceló ha indicat que es tracta d’un procés “complex, que comporta uns temps i una precisió perquè la vacuna siga administrada amb garanties i la qualitat que necessita”.

Planificació del procés de vacunació

La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, ha informat que aquesta setmana hi ha una previsió d’administrar 29.000 vacunes per a residències i personal sanitari. La setmana que ve començarà la segona dosi de la vacuna en residències i es continuarà amb el personal sanitari i els centres ocupacionals; amb tot, es preveu administrar unes 38.000 dosis durant la setmana que ve.

L’última setmana de gener rebran la segona dosi residències i personal sanitari, i la primera les residències amb brots actius que no hagueren sigut vacunades. La previsió, ha assenyalat Barceló, és d’unes 42.500 dosis per a aquesta setmana.

Per últim, la primera setmana de febrer s’incorporaran al procés, entre altres sectors de risc, els grans dependents i els centres de dia de majors. Barceló no ha precisat, això sí, les previsions de dosis d’aquesta última fase corresponent al primer grup de vacunació a la Comunitat Valenciana.

Els grups de vacunació

La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, també ha recordat els grups inclosos en l’estratègia de vacunació. Un document “viu” que es va anar “adaptant i adequant” fins al 18 de desembre, moment en què va quedar conclòs i que, fins aproximadament el 14 de març, contempla els següents grups de vacunació:

- Majors i persones amb diversitat funcional que viuen en residències, i personal sociosanitari d’aquests centres.

- Personal sanitari: personal d’atenció primària, personal sanitari de primera línia dels hospitals, i resta de professionals de la sanitat pública.

- Grans dependents amb un grau de dependència dos o tres que, a més, no estan institucionalitzats, és a dir, dependents que viuen als seus domicilis. En aquest grup s’aprofitarà, a més, per a incloure els centres de dia on moltes d’aquestes persones amb un elevat grau de dependència acudeixen cada dia, i al personal d’aquests centres.

També et pot interessar

stats