Puig abordarà dimarts amb Montero el pagament de les bestretes del 2019

El president defén una agència federal tributària per a garantir el finançament de les comunitats.

VÍDEO | Puig abordarà dimarts amb Montero el pagament de les bestretes del 2019

La ronda de contactes amb els presidents de les diputacions acaba, però el curs polític s’inicia amb l’entrebanc de la falta de pressupostos i un interlocutor a Madrid.  “Si hi haguera una agència federal tributària, no seria necessari que els governs d’Espanya autoritzaren els lliuraments a compte, perquè els impostos són dels ciutadans”, ha assenyalat el president de la Generalitat, Ximo Puig, durant una roda de premsa en què ha assegurat que els serveis socials essencials no es retallaran. 

Puig ha assegurat que mantindrà el to reivindicatiu durant la reunió prevista amb la ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, dimarts que ve. “Exigiré solucionar els problemes conjunturals que tenim”, ha dit sobre els pagaments autonòmics de l’exercici 2019, a banda de no renunciar “a un sistema de finançament just i el deute històric”.

“No hi haurà retallades, però hi ha conseqüències derivades de la falta d'aprovació dels pressupostos, perquè el PP, Ciutadans i els independentistes ho han fet impossible”, ha criticat en reiterades ocasions. Aquestes conseqüències cal mitigar-les, ha afegit, i per això la Conselleria està elaborant un pla que mantinga les partides de difícil execució. 

El president no ha descartat la possibilitat d’una segona cita electoral al novembre, cosa que deixaria un escenari d’“absoluta inestabilitat a l’hora de conformar pressupostos”.

Fons de Cooperació Municipal per llei

“Hem de veure de quina manera, en un temps complicat, podem encarrilar la relació entre Generalitat i diputacions”, ha explicat sobre les reunions amb els presidents de les corporacions provincials. Per això està previst consolidar les pròximes setmanes un fons de cooperació municipal que ha considerat un “element clau per tal d’ajudar els municipis”. “Des de l’any 2000 hi havia un acord, però fins a la legislatura passada no s'havia posat en funcionament”, ha afegit. Aquest projecte de llei haurà d’assegurar “que no hi haja clientelisme” i garantir l’estabilitat dels consistoris en temes com ara el despoblament, sobretot a les comarques del nord.

Baldoví condiciona el vot favorable a la investidura al finançament

Al Congrés el diputat de Compromís Joan Baldoví ha criticat també que el programa presentat aquest dimarts pel president en funcions, Pedro Sánchez, no concrete la reforma del sistema de finançament. Baldoví ha condicionat el favor favorable a la investidura a un compromís per escrit de solucionar el problema del finançament.

També et pot interessar

stats